Nimeni nu are mai multe cunoștințe personale despre zbor decât însoțitorii de bord. Dar, vorbind cu veteranii industriei am putut descoperi 10 lucruri mai puțin cunoscute, pe care sigur ți-ai dori să le știi. Fie că-ți dorești mai multă atenție din partea membrilor echipajului sau doar vrei să te asiguri că nu vei fi dat afară din avion, iată secretele noastre:

Nu ai voie și nici nu ai cum să deschizi o ușă de avion în timpul zborului – și dacă încerci vei fi dat afară Annette Long, însoțitor de bord cu 13 ani experiență a explicat pentru Business Insider că, deși e imposibil să deschizi ușa în timpul zborului, încercarea îți va aduce probleme. Au existat cazuri în care pasageri au încercat să părăsească incinta avionului în timp ce acesta se afla în aer, și au ajuns să fie imobilizați, și chiar arestați la aterizare.

Avioanele nu sunt nici pe departe așa curate

Microbiologii au descoperit că tăvile pentru servire sunt chiar cea mai puțin igienică suprafață din avion. Unii pasageri chiar schimbă scutecele celor mici pe acele tăvi, însă acestea nu sunt curățate riguros în urma fiecărui zbor. Însoțitorii de bord nu recomandă nici plimbarea prin avion, în special mersul la toaletă, în șosete.

You can bring your e-cigs, but the plane won’t take off with a Samsung Galaxy Note 7 on board

Câteva obiecte au fost interzise categoric în urma evenimentelor din ultimii ani, iar altele sunt încă privite cu incertitudine. Spre exemplu, deși un zbor al Delta Air Lines a fost întârziat din cauza unei țigări electronice, acestea sunt teoretic legale în avion. Bateriile acestor tigări reprezintă un pericol doar dacă sunt deteriorate, și le poți lua la tine cât timp nu le folosești. Pe de altă parte, nu poți avea sub nicio formă la tine un Galaxy Note 7, aceste device-uri fiind bannate de Departamentul de Transport.

Ar fi bine să eviți apa

Deși unii pasageri nu doar că o consumă, dar o folosesc pentru a-și pregăti supe instant, apa din avion nu e tocmai curată. Însoțitorii de zbor nici măcar nu consumă cafea sau ceai pregătite cu acea apă. S-a descoperit că 1 din 8 avioane nu respectă standardele de siguranță în ceea ce privește apa, iar în 15% din sistemele de apă ale avioanelor s-au descoperit bacterii potențial dăunătoare.

Dacă ai nimerit locul din dreptul ieșirii de urgență, ține perdeluța trasă

Însoțitorii de zbor au nevoie să știe condițiile din exterior, înainte de a deschide ușa, în caz de nevoie. Dacă e foc, apă adâncă sau relief stâncos, ei trebuie să știe, pentru a asigura siguranța pasagerilor.

Nu ai voie să-ți aduce propriile băuturi alcoolice

Unii pasageri au încercat să strecoare sticluțe mici, însă au fost depistați și mereu vor fi depistați. Însoțitorii de zbor trebuie să știe cât alcool ai consumat, pentru a nu-ți da mai mult decât e permis. Cu cât zbori mai mult și mai sus, cu atât alcoolul îți va afecta mai mult creierul.

S-ar putea să stai lângă o persoană decedată…

Fiindcă nimeni nu “moare” oficial în timpul unui zbor – membrii echipajului de cabină nu au autoritatea de a declara așa ceva. Deși e puțin probabil să te confrunți cu asta, chiar și după mulți ani de carieră, Quartz – Asociația Internațională a Transportului Aerian oferă câteva indicații în acest sens. Persoana trebuie mutată undeva cât mai izolat, deobicei la Clasa I, și acoperită cu un cearceaf.

Unii însoțitori de bord pot folosi aparatul de electroșocuri

Această regulă a fost recent adoptată de Korean Air, pentru a combate mai eficient violența provocată de unii pasagerii. Și înainte membrii echipajului putea folosi aceste obiecte, dar numai în situații foarte extreme, de viață și de moarte.

Ar fi bine să nu abuzezi de maneta de siguranță

În 2014, un pasager al China Eastern Airlines a dorit să “coboare mai repede din avion”, trăgând maneta. Acest lucru a cauzat o întârziere de 2 ore și o pierdere de 16.000 $. În Aprilie 2017, același lucru s-a întâmplat în urma unui zbor at Unite Airlines, cauzând o pierdere de 6-12.000 $, doar pentru repararea manetei.

Ești mai bine servit dacă stai în spate

Deși majoritatea pasagerilor aleg locurile din față, pentru a se debarca repede și a avea mai multe șanse să prindă meniul dorit, însoțitorii de zbor știu că cele mai bune locuri sunt cele din spate. Acolo ești lângă stația lor de lucru și poți obține bonusuri care, fiind limitate, se oferă mai rar pasagerilor de față – și asta pentru a nu da idei tuturor celorlalți pasageri care ar putea vedea obiectele de-a lungul traseului până la primele locuri.

Sursa: https://www.independent.co.uk/travel/11-insider-facts-most-flight-attendants-know-and-you-probably-don-t-a7590451.html