
Din Middle East la Atestatul EASA!
Mi-a luat ceva timp pânã când am scris acest text pentru cã profesionistii din aviatie sunt încercati în aceastã perioadã si în mare parte, din tot ce e scris despre aceastã industrie este incãrcat cu energia încheierii, stagnãrii si in alte situatii cu cea a transformãrii. Sper ca randurile de mai jos sa aducã un plus de optimism si încredere.
În aviatie, în aceastã perioadã, la scarã globalã se fac schimbari la nivelul personalului, culturii si administrãrii organizationale si operationale.
Transformarea individualã putem sã vedem cã intervine prin încetarea unui contract de munca, prin relocarea ca urmare a încetarii unui contract de munca, schimbãri salariale, traininguri anulate.
În cei 9 ani de experientã in aviatie, am trecut prin toate aceste etape ale schimbãrii si transformãrii în aceastã bransã. Am experienta fiecãrei etape si am asimilat si integrat minunatele lectii.
Acum doi ani, am imbratisat schimbarea in mod natural, nu fortatã de pandemie. Am renuntat la o pozitie ridicatã si statut financiar, cu intentia de a-mi clãdii un viitor in aviatia comercialã din Europa. Am facut un downgrade voluntar. O actiune nepopularã si controversatã, însã necesarã pentru mine. Mindsetul “ I know everything” este renumit ca fiind o barierã mentalã importantã si în aviatie, în situatii de crizã, de-a dreptul periculoasã.
În cadrul parcurgerii drumului din Qatar înapoi în Romania m-am confruntat cu peripetii si personaje pestrite, ca în orice cãlãtorie ce presupune schimbarea.
În Romania, în aviatie, suportul educational si relational mi-a fost oferit de Academia Jetav, prin Mihaela Nãstase si ceilalti traineri ai scolii.
Pentru o persoana cu experienta mea in aviatie ( peste 9500 de ore de zbor, fleet-uri diverse: A380, A340, A330, familia A320, B787, B777-200 si 300ER si experientã de lead operations crew wet release in Maroc) sã reiei cursurile timp de o lunã ca sã iti iei Atestatul EASA a fost intr-adevar o provocare, cãci totul pãrea absurd.
Putine informatii au fost necunoscute si durata de o lunã impusa de AACR, pe care scoala trebuie sa o respecte, este o masurã aberantã.
Însotitorii de bord cu experientã in Middle East nu au nevoie de indrumare in pregatirea teoreticã, emotionalã, comportament, mindset si atitudine pentru o luna. Un refresh de doua-trei zile era suficient. Ei stiu cum sã invete, ce sã invete si ce întrebari sã punã.
Cursurile de la Jetav Academy si experienta mea de acolo, mi-au oferit ceva ce doar intr-un mediu de învãtare poti sã capeti. Capacitatea de autoevaluare in comparatie cu mediul de lucru, colegii si industria. Cu astfel de “insights”, procesul decizional (la ce companii sã aplici si unde ai putea sã aduci plus valoare) este mai simplu, procesul de readaptare culturalã mai usor. Un
“ planned emergency” e mult mai usor de gestionat decat un “ unplanned” one, nu?
Jetav Academy îti oferã suport in acest aspect si îti apreciazã experienta prin oferirea de spatiu si incredere.
Un alt avantaj pe care eu îl apreciez dupa frecventarea cursurilor de la Jetav Academy este acela al networkingului in bransã. Conectarea cu colegi din Aviatia nationalã si europeanã.
La cursuri ai ocazia sã cunosti oamenii, mindsetul, cultura din aviatia din Romania. Învãtatul în grup are avantajele lui si experientele expuse de ceilalti colegi sunt valoroase. Colegii din grupa mea erau diversi în experienta profesionalã.
Dupa cei doi ani de interactionat cu profesionistii din aviatia din Romania, pot spune cã însotitorii de bord cu experientã in Middle East sunt cãutati si doriti ca angajati în aviatie, cand aceasta se va relansa si recalibra, în masura în care si ei o îmbratiseazã, o incurajeazã si depun eforturi în aceastã relatie.
De altfel asa e peste tot, nu?
Desi vremurile actuale sunt potrivnice, am incredere ca profesionismul celor din aviatie, curajul lor si capacitatea de adaptare si transformare îi vor sustine in aceastã perioadã si îi vor ajuta ulterior la relansare.
Cristina Cretu

Comments
Comments are closed.